ПРОДУКТИ: за 8 порции за тестото: 1/2 кг брашно 250 мл. вода 90 мл. зехтин 2

...
ПРОДУКТИ:
за 8 порции за тестото:
1/2 кг брашно
250 мл. вода
90 мл. зехтин
2
Коментари Харесай

Мм няма такава вкусотия! Тази баничка с тиквички ще ви остави без думи!

ПРОДУКТИ:

за 8 порции

за тестото: 1/2 кг брашно 250 мл. вода 90 мл. зехтин 2 с.л. червен винен оцет 1 1/2 ч.л. сол за плънката: 1 кг тиквички 1 глава червен лук 2 с.л. зехтин 2 яйца 200 г цедено кисело мляко 1/2 кг сирене фета 2 с.л. магданоз джоджен сол черен пипер

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ:

90 минути

РЕЦЕПТА:

Традиционната версия на този солен гръцки къс употребява благоуханен заряд от тиквички и фета, който се слага сред два пласта фило тесто, нормално домашно приготвено, което е малко по-дебело от купените от магазина разновидности. Подобни разновидности на „ Колокитопита “ могат да се подреждат на пластове или да се подготвят без кората, до момента в който пълнежът може да се приспособява с спомагателни съставки, а тиквичките могат да се заменят с тиква. Паят се предлага в разнообразни форми и размери и може да се употребява като закуска, предястие или леко главно ядене. Разновидностите, приготвени с тиква, от време на време се трансформират в десерти, в които фета сиренето не се прибавя, а паят се залива със захарен сироп.

В огромна купа се смесват брашното и солта. В центъра се оформя кладенче, където се изсипват оцетът и зехтина. С миксер, с приставка за тесто, се омесват съставките за към минута.

На елементи се прибавя към 200 мл вода, като тестото се бърка, до момента в който брашното поеме течността. Ако е належащо, се налива още вода, като би трябвало да се получи меко, еластично и безпрепятствено тесто. Ако е още изсъхнало, се наливат няколко капки вода и по този начин на части се ревизира консистенцията, в случай че пък стане лепкаво, по същия метод се прибавя по малко брашно.

Когато тестото е готово, се покрива с найлоново фолио и се оставя настрани за един час.

През това време се подготвя плънката, като тиквичките се настъргват и се поставят в гевгир. Посоляват се и се оставя по този начин за 20 минути. След това се увиват в кухненска забрадка и се изстискват, с цел да се отцедят от непотребната вода.

В тенджера се загрява зехтин и нарязаният лук се задушава до омекване. Щом е подготвен, се трансферира в купата с тиквичките и се прибавят яйцата, цеденото кисело мляко, натрошеното сирене фета, магданоз, джоджен, сол и черен пипер на усет. Плънката се разбърква добре.

Подходяща тава се намазва с олио. Тестото се разделя на две половини. Едната част тесто се разточва върху набрашнена повърхнина, като би трябвало да е добре покрито с брашно, тъй че да не полепва. Върти се и се разточва, като би трябвало да става все по-тънко и по-тънко. След това се трансферира деликатно благодарение на точилката в тавата и върху него се разпределя плънката.

Другото тесто се разточва по същия метод и се поставя върху плънката. С нож се отрязва непотребното тесто по краищата. Горната част на ястието се намазва със зехтин и се вършат няколко дупчици с изострен нож.

Накрая се напръсква с малко вода и се поръсва със сусам. Гръцкият къс с тиквички се пече в авансово загрята фурна на 180 градуса за към един час.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР